Türkiye’nin Bölgelerine Göre Ne Tür Şapka Kullanılıyor?

Türkiye’de şapkanın oldukça kritik öneme sahip bir tarihçesi bulunmakta olup bu durum, bölgelere göre şapka modellerinin değişmesini mümkün kılmıştır. Türkiye’nin bölgelerine göre şapka modelleri ve stilleri, insanların yaşayış tarzları ile benzerlik göstermekte ve bu durum, şapkaların türlerinde farklılıklar oluşmasına neden olmaktadır.

Bilindiği üzere her bir bölgenin iklimi çeşitli farklılıklar göstermekte olup bu durum, şapkaların modellerinde de farklılıklar olmasına neden olmaktadır. Bazı bölgeler çok soğuk olduğu için kalın bir kumaştan üretilen şapkalar işlevsel bir şekilde kullanılmakta, bazı bölgelerde ise sıcaklıkların fazla olmasından dolayı çok daha ince kumaşlardan üretilen şapkalar ön plana çıkmaktadır. Peki ama bölgelere göre şapka modelleri nelerdir?

Karadeniz Bölgesi Şapka Modelleri

Karadeniz Bölgesi, yağış oranının en fazla olduğu bölge olarak bilinmekte olup bu bölgede bulunan kişiler, kış aylarında yağışlardan koruyacak şapkaları tercih etmektedir. El örgüsü bereler, kış ve yaz aylarında birçok insan tarafından tercih edilmekte ve bu bereler, örgü olmalarından dolayı oldukça koruyucu yapıya sahip olmaktadır.

Ege Bölgesi Şapka Modelleri

Ege Bölgesi, sıcaklıkların en fazla olduğu bölgelerden biridir ve yaz aylarında, bu bölgelerde yaşantısını sürdürmekte olan insanlar, plaj şapkaları ya da hasır şapkaları tercih etmektedir. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruma noktasında oldukça başarılı olan bu şapka modelleri, bölgelere göre şapka türleri kapsamında özel ve nitelikli bir yere sahiptir.

Marmara Bölgesi Şapka Modelleri

Marmara Bölgesi’nde bulunan şehirlerde yaşantılarını sürdürmekte olan insanlar kasket, bere, plaj şapkaları başta olmak üzere oldukça farklı türleri tercih etmektedir. İklim konusunda geçiş güzergahında bulunan bölge, farklı şapka türlerinde de ön plana çıkmasını olanaklı hale getirmektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Şapka Modelleri

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin özellikle yaz aylarında çok sıcak olması, bu bölgede bulunan insanların oldukça ince ve güneş ışınlarından etkilenmeyen şapka modellerine yönelmesine neden olmaktadır. Bölgelere göre şapka modelleri kapsamında bu bölgede genellikle hasır şapkaların kullanıldığını ifade etmek gerekmektedir.

Doğu Anadolu Bölgesi Şapka Modelleri

Doğu Anadolu Bölgesi’nde de farklı ve özgün nitelikli şapkaların ön planda olduğunu ve yaz aylarında güneş ışınlarından etkilenmeyen, kış aylarında ise soğuktan koruyucu niteliği bulunan modellerin tercih edildiğini ifade etmek olanaklıdır. Bere ve fötr şapkalar, bu bölgede birçok insan tarafından kullanılmaktadır.

İç Anadolu Bölgesi Şapka Modelleri

Fötr şapkaların fazlaca kullanıldığı İç Anadolu Bölgesi, karasal bir iklime sahiptir. Karasal iklim nedeniyle kışların soğuk geçtiği bu bölgede el örgüsü şapkaların revaçta olduğunu söylemek olanaklıdır. Bölgelere göre şapka modelleri kapsamında bere ve fötr şapkaların, İç Anadolu Bölgesi’nde fazla kullanıldığını söyleyebiliriz.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Blog
Telefon Sipariş
Telefon Sipariş
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.